Wat is snoezelen?

Als je de definitie bekijkt is snoezelen een samentrekking van snuffelen en doezelen. Tot rust komen, op ontdekking gaan, experimenteren,  ..

Wat snoezelen eigen al heel mooi samenvat. Als ik met mijn eigen woorden snoezelen moet beschrijven dan is dat zo; Snoezelen gebeurt steeds in een sfeervolle ruimte waar zo min mogelijk prikkels aanwezig zijn van buitenaf. Binnenin wordt er licht gemaakt met sfeerlicht en kan er worden ontdekt met snoezelmateriaal die telkens maar 1 zintuig aanspreken/ Met deze snoezelmaterialen kunnen kinderen spelen, ontdekken en tot rust komen.

 

Een snoezelmateriaal is aangepast aan de noden, interesses en leeftijd van een kind. Zo kan het ene kind alles met licht geweldig vinden en een ander kind liever materialen heeft met tast of geluid.

Het is heel belangrijk om te kijken naar de noden van een kind.

Daarnaast is er ook nog een verschil tussen zintuigelijk en sociaal emotioneel snoezelen. En snoezelen in vrij spel of begeleid snoezelen.

 

 

Waaraan met een snoezelruimte dan voldoen?

Eerst en vooral is sfeer belangrijk, maar toch maar de sfeer niet voor te veel prikkels zorgen. Heel wat van de sfeer maak ik door de snoezelmaterialen en de inkleding saai en basic te houden.

Er is een groot verschil tussen een plek om te luieren en een plek om te snoezelen.

Luieren kan ik in een tent, in de zetel, op mijn bed. Snoezelen kan dat echter niet.

Een snoezelruimte moet zo prikkelarm mogelijk zijn. Afgescheiden van licht, geluid, tact, geur en smaak.

Die smaak dat is natuurlijk makkelijk want als je eten weglaat is onze smaak ook grotendeels weg. Vandaar mogen kinderen dus ook niet eten in de snoezelbox.

Daarom ben ik dus ook geen fan van een tent of een bed afgesloten met doeken, je hoort nog alles, je ziet door de doeken door, je ruikt het parfum van je ouder, of het eten dat wordt gemaakt. Je hoort stappen, gepraat en vanalles. Een tent is een fijne speel en hang plaats maar geen snoezelplek. Als je kind overprikkeld is zal het niet tot rust komen in een tent maar wel in een snoezelbox.

 

Voor wie is snoezelen?

Snoezelen is echt voor iedereen! Toch kennen we snoezelen vaak voor kinderen of volwassenen met een beperking of dementerende ouderen. Wat echt super is. Ik ben een stapje verder gegaan. Ik ben me gaan focussen op kinderen van 0 tot 18 jaar die rust nodig hebben. Zowel rust in hoofd als in hun lichaam. Kinderen die last hadden van slecht slapen konden vaak niet terecht in de grote snoezelkamers of niet op het moment ze dat nodig hadden. Kinderen in scholen die tijdens hun dag een plekje nodig hadden om hun emoties te verwerken, prikkels te verwerken, tot rust te komen om hun concentratie opnieuw te vinden. Dit zijn kinderen die een snoezelbox nodig hebben op een moment ze daar nood aan hebben.

 

Een snoezelbox bij onderprikkeling?

Je dat zeker ook. Alleen ga je de snoezelbox dan op een hele andere manier gebruiken.

 

Wat zijn de voordelen van snoezelen?

Ik heb het hier over zowel zintuigelijk als sociaal emotioneel snoezelen.

 • Concentratie verhogen
 • Emoties verwerken en leren correct uiten
 • Praten over emoties en hoe er met om te gaan.
 • Prikkels verwerken
 • Prikkels zoeken bij onderprikkeling
 • Slaap verbeteren
 • Angsten verminderen
 • Hulp bij faalangst
 • Zelfbeeld verhogen
 • Positief denken
 • Overtuigingen omzetten in helpende gedachten
 • Omgaan met piekergedachten
 • Fysieke rust vinden
 • ….

 

Heb je nog vragen over snoezelen. Stel ze hier.

Pin It on Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0