maart 1

De kracht van complimenten

maart 1, 2021

Rust, Reinheid en regelmaat

De 3 R-en. Klinkt misschien als een oud truckje maar het werkt echt. En zeker voor kinderen die hoogsensitief zijn en snel overprikkeld zijn.

Waarom is het nu zo belangrijk?

Rust

Rust is heel belangrijk. Want als je rustig bent dan kan je de prikkels beter verwerken. En komen prikkels niet zo erg binnen. Onrust in je hoofd en lichaam kunnen je ontwikkeling laten stagneren. Rust zorgt er dus voor dat een kind optimaal kan ontwikkelen. Want rust wil zeggen: goed slapen, goed concentreren, laag stressniveau, kunnen omgaan met prikkels en nieuwe situaties.

Tijdens het slapen groeien kinderen en verwerken ze wat ze overlag hebben beleefd. Zo kunnen ze de nieuwe dag aan. Is je kind moe dan raakt het sneller overprikkeld. Een overprikkeld kind raakt moeilijker in slaap en slaapt veel onrustiger. In de ochtend hebben ze hun prikkels niet kunnen verwerken en is je kind al snel terug overprikkeld. Een vicieuze circel dus die het belang van rust, ontprikken en een goede slaap aanduidt.

Rust is niet alleen belangrijk voor je kind maar ook voor jou. Want jij bent de spiegel voor je kind. Ben jij onrustig dan zal je kind dit voelen en ook onrustig zijn. Voel jij rust dan zal je kind dit ook voelen. Daarom is voldoende rust en zelfzorg belangrijk zodat ook jij de kans hebt om op te laten. Zo kan jij jouw kind op een rustige manier benaderen ook al doet je kind iets wat je boos maakt.

Regelmaat

Kinderen houden van herhaling dat vinden ze fijn. Dat geeft een vertrouw gevoel.  Maar ze houden ook van structuur. Weten wat er aan komt zodat ze niet voor verassingen staan geeft hun een veilig gevoel. Het is dan belangrijk op voorhand te vertellen wat er gaat gebeuren, wat je kind kan verwachten.

Weten wanneer ze thuis zijn, naar grootouders gaan. Op latere leeftijd weten waar de boekentas moet staan. Het is fijn als er dingen in dezelfde routine gaan. Zoals de slaaproutine.

Ook tijdens vakantie is routine en structuur belangrijk. We denken vaak van ach kan geen kwaad uurtje minder slapen. Of vandaag houden we ons niet aan de routine. Maar toch kan zo een verandering voor heel wat onrust zorgen.

Duidelijke regels in huis hanteren zijn ook belangrijk. Als er regel steeds veranderd. De ene keer mag je kind in de zetel rechtstaan de andere keer niet. Dit zorgt voor verwarring. Zo weet je kind niet wat je van hem verwacht. De grenzen zijn moeilijk te begrijpen.

Net als rust is regelmaat ook voor jouw belangrijk. Een vaste routine per dag of week zorgt ervoor dat je niet elke dag of week opnieuw moet gaan plannen.  

Reinheid

Op het eerste gezicht lijkt dit niets te maken te hebben met onrust voor sommige maar dat is het zeker wel.

Te veel speelgoed in de slaap of speelkamer kunnen zorgen voor te veel prikkels.

Overal wel vanalles hebben liggen kan ook voor onrust zorgen.

Regelmaat en reinheid werken ook goed samen. Zoals weten waar de kleurpotloden liggen of je t – shirten. Op deze manier geeft reinheid regelmaat.

Ook gezond eten valt onder reinheid. Veel suikers kunnen ook onrust veroorzaken.