december 6

Borstademhaling bij je kind en de effecten ervan

december 6, 2020

Iedereen krijgt graag complimentjes het geeft ons een gevoel dat we gewaardeerd worden. Ook voor kinderen is deze waardering belangrijk. Het krijgen van complimentjes zorgt ervoor dat ze gewaardeerd worden en gestimuleerd worden. Het geeft ze een goed gevoel en geeft hen een positief zelfbeeld. Het helpt ouders bij een positieve manier van opvoeden.

Wat is een goed compliment?

Wel een goede compliment vertelt welk gedrag gewaardeerd word en waarom het gedrag gewaardeerd word.

Een compliment stimuleert om het gewenste gedrag te laten zien. Dit kan gebruikt worden als het kind moeilijk gedrag toont en ouders veel straffen. Door complimenten leren ze welk gedrag van hun wordt verwacht. Het benadrukt het positieve. Als je de hele tijd zegt wat niet mag. Dan gaan ze dit nog meer om je aandacht te vragen. Een compliment stimuleert om het gewenste gedrag te laten zien en legt de nadruk op het gewenste gedrag. Het liefst meer complimenten geven dan straffen. Het zorgt er ook voor als ouder dat je minder focust op het negatieve en meer op het positieve. Je kijkt bewust naar het gewenste gedrag van je kind.

Natuurlijk zijn complimentjes altijd belangrijk en niet alleen bij kinderen die ongewenst gedrag vertonen.

Bedenk goed wat je wil complimenteren. Er is namelijk een verschil tussen een compliment over het resultaat dat is er of de weg er naar toe, dus het proces. De inspanning die het kind heeft gedaan ongeacht het resultaat. Het is niet dat de ene beter is dan de andere. Ze hebben gewoon een ander effect. Een compliment heeft invloed op lange termijn of je het geeft over het proces. En voor een goed gevoel op het moment zelf is dat kan dit een compliment zijn voor het resultaat.

Wanneer geef je een compliment?

Je kan een compliment geven al bij heel simpel gedrag.

Omdat je kind even alleen speelt, omdat je kind zonder schoenen op de bank zit, omdat je kind de schooltas op de juiste plek zet. Het kan echt al gaan om simpel gedrag. Voor jouw lijkt dit misschien normaal gedrag maar voor je kind is zo een compliment echt stimulerend. Het zorgt voor een betere sfeer in huis.

Een compliment geef je ook op het moment dat het gedrag zich voordoet. Een uur erna zijn ze de situatie vaak vergeten en valt het effect weg dat zou spijtig zijn.

Net zoals alles waar een te voorstaat het te veel of te weinig is klopt dit ook bij complimentjes. Te veel complimentjes zorgen ervoor dat ze hun waarde verliezen. Als je om het uur zegt hoe knap ze wel is of hij slim hij is. Dan verliest dit zijn waarde.

Te veel complimentjes kan  zelfs zorgen voor faalangst. Ze willen dan enkel doen waarvan ze weten dat ze het goed doen en dus een compliment zullen voor krijgen. Daarom is het belangrijk om ook procesgerichte complimentjes te geven.

Wat is dan de balans?

Wel dat is een balans tussen complimentjes. Wissel tussen resultaat, over proces en daarnaast nog een persoonlijk compliment. Zoals je bent lief, dat is je eigen mening.

En zorg ze steeds gemeend zijn en geef er geen 100 op een dag.

Complimentjes geven heeft dus heel wat voordelen. Laten we dus samen meer complimentjes geven en gewon dank je zeggen als we er een krijgen.

Ademhaling bij je kind.

Misschien ken je het wel en heb jij een borstademhaling, adem je steeds door je mond of zoals ik word je buik dun als je inademt en pas dik bij uitademen?

Een “goede” ademhaling is belangrijk.

Maar laten we eens kijken naar de ademhaling van je kind. Verkeerd ademen kan zorgen voor hoofdpijn, problemen met concentreren. Een “goede” ademhaling zorgt voor minder stress, rust, maar ook verbetert het je kind zijn of haar emotiemanagement.

Er bestaan leuke spelletjes en oefeningen die je zelfs samen met je kind kan doen. Voor een betere ademhaling wat heel wat voordelen heeft.

Je kan een ballon gebruiken. We maken de buik dik zoals een ballon als we inademen en dun als we weer uitademen. Je kan een ballon gebruiken als visualisatie bij kinderen. Daarna kunnen we ons inbeelden dat onze buik een ballon is. Dan kunnen ze de handen op hun buik leggen om te voelen hoe hun buik/ballon dik wordt.

Pas wel op dat de buik niet omhooggaat omdat de rug naar voren gaat. De bolle buik moet komen door de ademhaling niet beweging in de rug.

Je kan ook het lievelingsspeelgoedje van je kind op de buik leggen. Deze moet dan omhooggaan bij de ademhaling en naar beneden bij uit ademhaling.

Ik werk ook aan “goede” ademhaling bij het snoezelen, in meditaties en nog bij veel meer.