december 6

De Sint is in het land! Sinterklaasstress hoe ga je er het beste met om?

december 6, 2020

Iedereen krijgt graag complimentjes het geeft ons een gevoel dat we gewaardeerd worden. Ook voor kinderen is deze waardering belangrijk. Het krijgen van complimentjes zorgt ervoor dat ze gewaardeerd worden en gestimuleerd worden. Het geeft ze een goed gevoel en geeft hen een positief zelfbeeld. Het helpt ouders bij een positieve manier van opvoeden.

Wat is een goed compliment?

Wel een goede compliment vertelt welk gedrag gewaardeerd word en waarom het gedrag gewaardeerd word.

Een compliment stimuleert om het gewenste gedrag te laten zien. Dit kan gebruikt worden als het kind moeilijk gedrag toont en ouders veel straffen. Door complimenten leren ze welk gedrag van hun wordt verwacht. Het benadrukt het positieve. Als je de hele tijd zegt wat niet mag. Dan gaan ze dit nog meer om je aandacht te vragen. Een compliment stimuleert om het gewenste gedrag te laten zien en legt de nadruk op het gewenste gedrag. Het liefst meer complimenten geven dan straffen. Het zorgt er ook voor als ouder dat je minder focust op het negatieve en meer op het positieve. Je kijkt bewust naar het gewenste gedrag van je kind.

Natuurlijk zijn complimentjes altijd belangrijk en niet alleen bij kinderen die ongewenst gedrag vertonen.

Bedenk goed wat je wil complimenteren. Er is namelijk een verschil tussen een compliment over het resultaat dat is er of de weg er naar toe, dus het proces. De inspanning die het kind heeft gedaan ongeacht het resultaat. Het is niet dat de ene beter is dan de andere. Ze hebben gewoon een ander effect. Een compliment heeft invloed op lange termijn of je het geeft over het proces. En voor een goed gevoel op het moment zelf is dat kan dit een compliment zijn voor het resultaat.

Wanneer geef je een compliment?

Je kan een compliment geven al bij heel simpel gedrag.

Omdat je kind even alleen speelt, omdat je kind zonder schoenen op de bank zit, omdat je kind de schooltas op de juiste plek zet. Het kan echt al gaan om simpel gedrag. Voor jouw lijkt dit misschien normaal gedrag maar voor je kind is zo een compliment echt stimulerend. Het zorgt voor een betere sfeer in huis.

Een compliment geef je ook op het moment dat het gedrag zich voordoet. Een uur erna zijn ze de situatie vaak vergeten en valt het effect weg dat zou spijtig zijn.

Net zoals alles waar een te voorstaat het te veel of te weinig is klopt dit ook bij complimentjes. Te veel complimentjes zorgen ervoor dat ze hun waarde verliezen. Als je om het uur zegt hoe knap ze wel is of hij slim hij is. Dan verliest dit zijn waarde.

Te veel complimentjes kan  zelfs zorgen voor faalangst. Ze willen dan enkel doen waarvan ze weten dat ze het goed doen en dus een compliment zullen voor krijgen. Daarom is het belangrijk om ook procesgerichte complimentjes te geven.

Wat is dan de balans?

Wel dat is een balans tussen complimentjes. Wissel tussen resultaat, over proces en daarnaast nog een persoonlijk compliment. Zoals je bent lief, dat is je eigen mening.

En zorg ze steeds gemeend zijn en geef er geen 100 op een dag.

Complimentjes geven heeft dus heel wat voordelen. Laten we dus samen meer complimentjes geven en gewon dank je zeggen als we er een krijgen.

De Sint is in het land en toen kwam de sinterklaasstress, maar hoe kan je je kind helpen?

Sinterklaas is bijna jarig en de kinderen kijken er enorm naar uit.  Maar ondanks dat dit een feest is vinden kinderen het toch wel spannend. Ze slapen slecht of zijn bang van Sint en Piet. Want het feest draait niet enkel rond pakjesavond maar er staat zo veel te gebeuren. De intrede van Sint en Piet, de spiekpietjes die kijken of je wel braaf bent, het Sinterklaasfeest op school en thuis dat er nu toch wel wat anders uit zal zien, het opstellen van hun verlanglijstje. Dat zijn erg veel prikkels om te verwerken en hoe ga je hier allemaal met om?

Bij de komst van Sint en Piet bouwen kinderen spanning op. Sinterklaasstress zoals er wel gezegd wordt. Kinderen kunnen hierdoor erg onrustig worden. Dat kan door angst of door het niet weten wat er zal gebeuren.

Te veel is te veel.

Er wordt heel veel aandacht gegeven aan het feest van Sinterklaas. Op school werken de kinderen hier al rond. Dan is er nog de tv-programma’s en noem maar op. Maar te veel is gewoon te veel. Probeer niet aan alles te willen meedoen of naar alles te kijken. Dit zorgt voor voortdurende stress. Probeer Sinterklaas programma’s voor het slapengaan te vermijden maar zoek nog even samen naar rust zoals even in het rusthuisje ( snoezelbox) te gaan.  

Beperk ook het aantal keer dat je je kind zijn of haar schoen laat zetten en er hoeft natuurlijk niet altijd een cadeautje in te zitten. Een mandarijn, speculaas of een brief kan ook.

Wat kan je doen om de stress te verminderen?

Maak een aftelkalender. Zo weet je kind precies wanneer het zover is. Want als je zegt op 5 December mag je je schoen zetten dat is nog te moeilijk voor kinderen. Ze hebben dit tijdsbesef niet. Maar je kan bv aan een tekening wasknijpers hangen. Zijn er wasknijpers op dan is het zover.

Je kan ook een kalender maken waarbij andere sint activiteiten zichtbaar zijn zoals schoen zetten, Sint in het dorp, en meer. Dan mogen ze elke dag een kruisje zetten over de dag. Zo weten ze ook precies wat er wanneer zal gebeuren. Het geeft hun een duidelijke structuur. Weten wat er gaat gebeuren geeft voorspelbaarheid en voorspelbaarheid geeft een kind een veilig gevoel.

Speel de komst van Sinterklaas na. Dit kan je zelf thuis doen door verkleedkleren te gaan kopen of er zelf te maken. Een rood laken bv als mantel voor Sinterklaas. Op deze manier weet je kind hoe het zal verlopen en is er duidelijkheid. Praat er voldoende over of lees er een verhaal over. Doe dit wel niet voor het slapengaan en probeer het slapengaan te laten verlopen zoals anders. Dit zal de stress voor je kind minder maken. Wil je kind niet op de schoot of geen hand geven verplicht je kind dan niet.

Je kan ook samen rustig knutselen rond Sinterklaas terwijl je samen erover praat. Zo kan je kind de nodige vragen stellen die er eventueel zijn. Knutselen is voor veel kinderen een rustgevende activiteit.

Daarnaast is het zo dat ondanks dat je kind al weet dat de Sint niet bestaat je kind toch nog angstig kan zijn. Dit kan door de verkleedkleren zijn, of spanning rond het gebeuren zelf ondanks je kind weet dat het niet echt is. Want wat ze zien is voor hun gevoel echt. Wat jij dan eerder zei over het geheim dat hij niet bestaat wordt niet meer aan gedacht. Leg daarom goed uit hoe alles in zijn werk gaat en beantwoord de vragen van je kind.

Wees voorzichtig met opmerkingen als pas op he want als Sint en Piet dit weten ga je zeker geen cadeautje krijgen. Of tegenwoordig met de spiekpietjes waar rond gewerkt wordt op school. De spiekpietjes zien alles wordt er dan wel gezegd. Voor sommige kinderen is dat een extra aanmoediging om extra braaf te zijn of extra hun best te doen. Voor kinderen met faalangst wordt er voor hen nog een extra druk op hun schouders gelegd om het goed te doen. Wees hier dus voorzichtig mee.

Het schoen zetten. Kinderen slapen slecht nacht als ze hun schoen hebben gezet. Je kan beslissen om dit niet in het weekend te doen omdat je kind dan beter kan slapen. Of juist wel omdat het dan niet zo erg is als je kind slechter slaapt. Is je kind bang omdat de Sint in huis gaat komen? Zet de schoen onder de carport of in het halletje voor het huis.

En als laatste wees begripvol voor het gedrag van je kind. Hij of zij kan er zelf niet veel aan doen. Sommige kinderen plassen weer in hun broek rond deze periode. Dit probleem wordt vaak opgelost als dit spannende moment voorbij is en word dus niet boos.