december 6

De Sint is in het land! Sinterklaasstress hoe ga je er het beste met om?

december 6, 2020

Rust, Reinheid en regelmaat

De 3 R-en. Klinkt misschien als een oud truckje maar het werkt echt. En zeker voor kinderen die hoogsensitief zijn en snel overprikkeld zijn.

Waarom is het nu zo belangrijk?

Rust

Rust is heel belangrijk. Want als je rustig bent dan kan je de prikkels beter verwerken. En komen prikkels niet zo erg binnen. Onrust in je hoofd en lichaam kunnen je ontwikkeling laten stagneren. Rust zorgt er dus voor dat een kind optimaal kan ontwikkelen. Want rust wil zeggen: goed slapen, goed concentreren, laag stressniveau, kunnen omgaan met prikkels en nieuwe situaties.

Tijdens het slapen groeien kinderen en verwerken ze wat ze overlag hebben beleefd. Zo kunnen ze de nieuwe dag aan. Is je kind moe dan raakt het sneller overprikkeld. Een overprikkeld kind raakt moeilijker in slaap en slaapt veel onrustiger. In de ochtend hebben ze hun prikkels niet kunnen verwerken en is je kind al snel terug overprikkeld. Een vicieuze circel dus die het belang van rust, ontprikken en een goede slaap aanduidt.

Rust is niet alleen belangrijk voor je kind maar ook voor jou. Want jij bent de spiegel voor je kind. Ben jij onrustig dan zal je kind dit voelen en ook onrustig zijn. Voel jij rust dan zal je kind dit ook voelen. Daarom is voldoende rust en zelfzorg belangrijk zodat ook jij de kans hebt om op te laten. Zo kan jij jouw kind op een rustige manier benaderen ook al doet je kind iets wat je boos maakt.

Regelmaat

Kinderen houden van herhaling dat vinden ze fijn. Dat geeft een vertrouw gevoel.  Maar ze houden ook van structuur. Weten wat er aan komt zodat ze niet voor verassingen staan geeft hun een veilig gevoel. Het is dan belangrijk op voorhand te vertellen wat er gaat gebeuren, wat je kind kan verwachten.

Weten wanneer ze thuis zijn, naar grootouders gaan. Op latere leeftijd weten waar de boekentas moet staan. Het is fijn als er dingen in dezelfde routine gaan. Zoals de slaaproutine.

Ook tijdens vakantie is routine en structuur belangrijk. We denken vaak van ach kan geen kwaad uurtje minder slapen. Of vandaag houden we ons niet aan de routine. Maar toch kan zo een verandering voor heel wat onrust zorgen.

Duidelijke regels in huis hanteren zijn ook belangrijk. Als er regel steeds veranderd. De ene keer mag je kind in de zetel rechtstaan de andere keer niet. Dit zorgt voor verwarring. Zo weet je kind niet wat je van hem verwacht. De grenzen zijn moeilijk te begrijpen.

Net als rust is regelmaat ook voor jouw belangrijk. Een vaste routine per dag of week zorgt ervoor dat je niet elke dag of week opnieuw moet gaan plannen.  

Reinheid

Op het eerste gezicht lijkt dit niets te maken te hebben met onrust voor sommige maar dat is het zeker wel.

Te veel speelgoed in de slaap of speelkamer kunnen zorgen voor te veel prikkels.

Overal wel vanalles hebben liggen kan ook voor onrust zorgen.

Regelmaat en reinheid werken ook goed samen. Zoals weten waar de kleurpotloden liggen of je t – shirten. Op deze manier geeft reinheid regelmaat.

Ook gezond eten valt onder reinheid. Veel suikers kunnen ook onrust veroorzaken.

De Sint is in het land en toen kwam de sinterklaasstress, maar hoe kan je je kind helpen?

Sinterklaas is bijna jarig en de kinderen kijken er enorm naar uit.  Maar ondanks dat dit een feest is vinden kinderen het toch wel spannend. Ze slapen slecht of zijn bang van Sint en Piet. Want het feest draait niet enkel rond pakjesavond maar er staat zo veel te gebeuren. De intrede van Sint en Piet, de spiekpietjes die kijken of je wel braaf bent, het Sinterklaasfeest op school en thuis dat er nu toch wel wat anders uit zal zien, het opstellen van hun verlanglijstje. Dat zijn erg veel prikkels om te verwerken en hoe ga je hier allemaal met om?

Bij de komst van Sint en Piet bouwen kinderen spanning op. Sinterklaasstress zoals er wel gezegd wordt. Kinderen kunnen hierdoor erg onrustig worden. Dat kan door angst of door het niet weten wat er zal gebeuren.

Te veel is te veel.

Er wordt heel veel aandacht gegeven aan het feest van Sinterklaas. Op school werken de kinderen hier al rond. Dan is er nog de tv-programma’s en noem maar op. Maar te veel is gewoon te veel. Probeer niet aan alles te willen meedoen of naar alles te kijken. Dit zorgt voor voortdurende stress. Probeer Sinterklaas programma’s voor het slapengaan te vermijden maar zoek nog even samen naar rust zoals even in het rusthuisje ( snoezelbox) te gaan.  

Beperk ook het aantal keer dat je je kind zijn of haar schoen laat zetten en er hoeft natuurlijk niet altijd een cadeautje in te zitten. Een mandarijn, speculaas of een brief kan ook.

Wat kan je doen om de stress te verminderen?

Maak een aftelkalender. Zo weet je kind precies wanneer het zover is. Want als je zegt op 5 December mag je je schoen zetten dat is nog te moeilijk voor kinderen. Ze hebben dit tijdsbesef niet. Maar je kan bv aan een tekening wasknijpers hangen. Zijn er wasknijpers op dan is het zover.

Je kan ook een kalender maken waarbij andere sint activiteiten zichtbaar zijn zoals schoen zetten, Sint in het dorp, en meer. Dan mogen ze elke dag een kruisje zetten over de dag. Zo weten ze ook precies wat er wanneer zal gebeuren. Het geeft hun een duidelijke structuur. Weten wat er gaat gebeuren geeft voorspelbaarheid en voorspelbaarheid geeft een kind een veilig gevoel.

Speel de komst van Sinterklaas na. Dit kan je zelf thuis doen door verkleedkleren te gaan kopen of er zelf te maken. Een rood laken bv als mantel voor Sinterklaas. Op deze manier weet je kind hoe het zal verlopen en is er duidelijkheid. Praat er voldoende over of lees er een verhaal over. Doe dit wel niet voor het slapengaan en probeer het slapengaan te laten verlopen zoals anders. Dit zal de stress voor je kind minder maken. Wil je kind niet op de schoot of geen hand geven verplicht je kind dan niet.

Je kan ook samen rustig knutselen rond Sinterklaas terwijl je samen erover praat. Zo kan je kind de nodige vragen stellen die er eventueel zijn. Knutselen is voor veel kinderen een rustgevende activiteit.

Daarnaast is het zo dat ondanks dat je kind al weet dat de Sint niet bestaat je kind toch nog angstig kan zijn. Dit kan door de verkleedkleren zijn, of spanning rond het gebeuren zelf ondanks je kind weet dat het niet echt is. Want wat ze zien is voor hun gevoel echt. Wat jij dan eerder zei over het geheim dat hij niet bestaat wordt niet meer aan gedacht. Leg daarom goed uit hoe alles in zijn werk gaat en beantwoord de vragen van je kind.

Wees voorzichtig met opmerkingen als pas op he want als Sint en Piet dit weten ga je zeker geen cadeautje krijgen. Of tegenwoordig met de spiekpietjes waar rond gewerkt wordt op school. De spiekpietjes zien alles wordt er dan wel gezegd. Voor sommige kinderen is dat een extra aanmoediging om extra braaf te zijn of extra hun best te doen. Voor kinderen met faalangst wordt er voor hen nog een extra druk op hun schouders gelegd om het goed te doen. Wees hier dus voorzichtig mee.

Het schoen zetten. Kinderen slapen slecht nacht als ze hun schoen hebben gezet. Je kan beslissen om dit niet in het weekend te doen omdat je kind dan beter kan slapen. Of juist wel omdat het dan niet zo erg is als je kind slechter slaapt. Is je kind bang omdat de Sint in huis gaat komen? Zet de schoen onder de carport of in het halletje voor het huis.

En als laatste wees begripvol voor het gedrag van je kind. Hij of zij kan er zelf niet veel aan doen. Sommige kinderen plassen weer in hun broek rond deze periode. Dit probleem wordt vaak opgelost als dit spannende moment voorbij is en word dus niet boos.