De Sint is in het land en toen kwam de sinterklaasstress, maar hoe kan je je kind helpen?

Sinterklaas is bijna jarig en de kinderen kijken er enorm naar uit.  Maar ondanks dat dit een feest is vinden kinderen het toch wel spannend. Ze slapen slecht of zijn bang van Sint en Piet. Want het feest draait niet enkel rond pakjesavond maar er staat zo veel te gebeuren. De intrede van Sint en Piet, de spiekpietjes die kijken of je wel braaf bent, het Sinterklaasfeest op school en thuis dat er nu toch wel wat anders uit zal zien, het opstellen van hun verlanglijstje. Dat zijn erg veel prikkels om te verwerken en hoe ga je hier allemaal met om?

Bij de komst van Sint en Piet bouwen kinderen spanning op. Sinterklaasstress zoals er wel gezegd wordt. Kinderen kunnen hierdoor erg onrustig worden. Dat kan door angst of door het niet weten wat er zal gebeuren.

Te veel is te veel.

Er wordt heel veel aandacht gegeven aan het feest van Sinterklaas. Op school werken de kinderen hier al rond. Dan is er nog de tv-programma’s en noem maar op. Maar te veel is gewoon te veel. Probeer niet aan alles te willen meedoen of naar alles te kijken. Dit zorgt voor voortdurende stress. Probeer Sinterklaas programma’s voor het slapengaan te vermijden maar zoek nog even samen naar rust zoals even in het rusthuisje ( snoezelbox) te gaan.  

Beperk ook het aantal keer dat je je kind zijn of haar schoen laat zetten en er hoeft natuurlijk niet altijd een cadeautje in te zitten. Een mandarijn, speculaas of een brief kan ook.

Wat kan je doen om de stress te verminderen?

Maak een aftelkalender. Zo weet je kind precies wanneer het zover is. Want als je zegt op 5 December mag je je schoen zetten dat is nog te moeilijk voor kinderen. Ze hebben dit tijdsbesef niet. Maar je kan bv aan een tekening wasknijpers hangen. Zijn er wasknijpers op dan is het zover.

Je kan ook een kalender maken waarbij andere sint activiteiten zichtbaar zijn zoals schoen zetten, Sint in het dorp, en meer. Dan mogen ze elke dag een kruisje zetten over de dag. Zo weten ze ook precies wat er wanneer zal gebeuren. Het geeft hun een duidelijke structuur. Weten wat er gaat gebeuren geeft voorspelbaarheid en voorspelbaarheid geeft een kind een veilig gevoel.

Speel de komst van Sinterklaas na. Dit kan je zelf thuis doen door verkleedkleren te gaan kopen of er zelf te maken. Een rood laken bv als mantel voor Sinterklaas. Op deze manier weet je kind hoe het zal verlopen en is er duidelijkheid. Praat er voldoende over of lees er een verhaal over. Doe dit wel niet voor het slapengaan en probeer het slapengaan te laten verlopen zoals anders. Dit zal de stress voor je kind minder maken. Wil je kind niet op de schoot of geen hand geven verplicht je kind dan niet.

Je kan ook samen rustig knutselen rond Sinterklaas terwijl je samen erover praat. Zo kan je kind de nodige vragen stellen die er eventueel zijn. Knutselen is voor veel kinderen een rustgevende activiteit.

Daarnaast is het zo dat ondanks dat je kind al weet dat de Sint niet bestaat je kind toch nog angstig kan zijn. Dit kan door de verkleedkleren zijn, of spanning rond het gebeuren zelf ondanks je kind weet dat het niet echt is. Want wat ze zien is voor hun gevoel echt. Wat jij dan eerder zei over het geheim dat hij niet bestaat wordt niet meer aan gedacht. Leg daarom goed uit hoe alles in zijn werk gaat en beantwoord de vragen van je kind.

Wees voorzichtig met opmerkingen als pas op he want als Sint en Piet dit weten ga je zeker geen cadeautje krijgen. Of tegenwoordig met de spiekpietjes waar rond gewerkt wordt op school. De spiekpietjes zien alles wordt er dan wel gezegd. Voor sommige kinderen is dat een extra aanmoediging om extra braaf te zijn of extra hun best te doen. Voor kinderen met faalangst wordt er voor hen nog een extra druk op hun schouders gelegd om het goed te doen. Wees hier dus voorzichtig mee.

Het schoen zetten. Kinderen slapen slecht nacht als ze hun schoen hebben gezet. Je kan beslissen om dit niet in het weekend te doen omdat je kind dan beter kan slapen. Of juist wel omdat het dan niet zo erg is als je kind slechter slaapt. Is je kind bang omdat de Sint in huis gaat komen? Zet de schoen onder de carport of in het halletje voor het huis.

En als laatste wees begripvol voor het gedrag van je kind. Hij of zij kan er zelf niet veel aan doen. Sommige kinderen plassen weer in hun broek rond deze periode. Dit probleem wordt vaak opgelost als dit spannende moment voorbij is en word dus niet boos.

Pin It on Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0